Karriär: Riksdagsledamot

image4
Då tänkte jag äntligen ta och sätta mig ner och skriva ner lite tankar igen.
Den här gången har politikerna, deras löner och avsikter fångat mitt intresse.

För att ni ska se hur förhållandena ligger mellan lönerna i riksdagen och på övriga arbetsmarknaden så börjar jag det här inlägget med att visa följande statistik:

Genomsnittet i landet: 227 000 kr/år dvs 18 900 kr/mån
Lönen i riksdagen: 634 800 kr/år dvs 52 900 kr/mån
Siffrorna är ifrån 2006. Källor: SCB, Riksdagen

Varför är skillnaderna så stora? Vad gör att en riksdagsledamot ska ha mer än 35 000 i månaden än en undersköterska? Vilka politiker hade valt att jobba i riksdagen om de hade fått 17-18 000? Tyvärr tror jag att vi hade haft en tom riksdags, men då är ju frågan om vi verkligen vill ha en drös av pengagalna politiker som styr vårt land. Nej, sänk istället lönen till den genomsnittliga lönen i Sverige, först DÅ kommer vi ha politiker som verkligen brinner för jobbet att göra Sverige till ett bra land att bo i för alla.
Sossarna och Moderaterna har länge kämpat emot en lägre lön för politiker, deras argument är att vi får sämre politiker då. Varför skulle vi få sämre politiker? De inser nog inte att det faktiskt finns folk som vill göra ALLT för att få Sverige på fötter igen. Antagligen är detta så svårt för dessa karriärister att förstå eftersom det är så främmande för dem.

Vi kan tala om Göran Perssons avgångsvederlag, alltså pengar han får EFTER hans karriär som politiker.
Nu plockar han ut 121 000 i månaden, utan att göra NÅGONTING! Men jodå, visst gör han saker, han jobbar även som PR-konsult och tar t.ex. för en en timmes långt föredrag 100 000. Snacka om att ha gjort ett bra karriärsval.
Det kan man ju då jämnföra med en undersköterska som tjänar 127 :- i timmen eller en brandman som tjänar 146 :-.

Nej, nu är det dags att folket säger ifrån och kräver en ny regering, full av människor som brinner för att göra Sverige till ett bra land för våra barn.

RSS 2.0